Verkkokirjoittamisen kurssille kuuluva ryhmätyö on nyt jo valmistunut, mutta arvioin vielä hieman ryhmätyöhön kuulunutta itsenäistä vaihetta. Ryhmätyömme aiheeksi valikoitui viriketekstin pohjalta se, millaisiin tarpeisiin nykyinen sosiaalinen media vastaa ja miten nämä samat tarpeet on täytetty aikaisemmin ei-sähköisissä ympäristöissä.

Wikin käyttö ja miten se sujui

Viimeisimmässä merkinnässäni käsittelin hieman wikin käytöstä heränneitä kysymyksiä ja olin luottavainen sen suhteen, että sen käyttö ryhmätyön välineenä tulee kyllä selkiytymään tekemisen edetessä. Tässä olinkin loppujen lopuksi oikeassa: käytäntö alkoi sujua, kun ryhmätyö pääsi kunnolla vauhtiin ja wiki osoittautui työympäristönä itseasiassa ihan käteväksi tavaksi tehdä ryhmätyöt. Ryhmätyöstä keskusteleminen kävi jouhevasti eivätkä kaikki olleet sidottu toistensa aikatauluihin - työtä pystyi siis tekemään silloin, kun itsellä oli sopivasti aikaa. Myös raportin rakentaminen wikissä osoittautui näppäräksi.

Itsenäinen työskentely

Kuten ryhmämme purkuistunnossakin totesi,itsenäisen työn aikatauluttaminen olisi voinut olla hyvä idea, sillä loppujen lopuksi raportin lopullisen version työstämiseen tuntui jäävän turhan vähän aikaa. Lopputulos oli kuitenkin onnistunut ja kaikki ryhmässämme osallistuivat mielestäni hyvin työn teon eri vaiheisiin. Itselleni jäi kuitenkin raportin suhteen hieman hämäräksi se, kuinka lähteitä oli tarkoitus käyttää.

Kaikki etsivät kyllä lähteitä, mutta pääpaino oli lopullisessa versiossa silti omassa pohdiskelussa. Tämä sai lähteet ehkä tuntumaan hieman irrallisilta ja jopa tarpeettomilta - oman pohdiskelun oheen ikään kuin liitettiin lähdemateriaalia, koska sitä vain täytyi ilmeisesti lopullisessa työssä olla. Toisaalta saattoi myös olla, että aikatauluttamisen haastellisuus vaikutti tähän - lähteet etsittiin tukemaan omaa ajattelua sen sijaan, että ennen oman tekstin tuottamista olisi tutustuttu erilaisiin lähteisiin ja työstetty niiden pohjalta omaa pohdintaa. Ainakin itselläni huomasin tällaisen työjärjestyksen ja se ei ehkä loppujen lopuksi tukenut sitä, että lähteet olisivat luontevasti tulleet osaksi tekstiä. Lisäksi tuntui hieman hankalalta ymmärtää millaisia lähteitä raporttiin loppujen lopuksi kaivattiin. Tieteellisistä tutkimuksista ja muusta vastaavasta tekstiin ujuttautui ehkä liiankin tieteellistä otetta, kun teksti muutoin oli pohdiskelevaa. Toisaalta pelkkien netistä löytyvien uutisten, blogitekstien ja muun vastaavan käyttäminen lähteinä olisi tuntunut ainakin omasta mielestä turhan yksipuoliselta. Lähteiden vaatimus aiheutti siis ainakin itsessä hieman hämmennystä.

Lopputulos oli kuitenkin yhtenäinen teksti, mikä on mielestäni hyvä saavutus koska ryhmään kuului kuitenkin viisi jäsentä.